De bakwagen is een carrosserievorm die je tegenwoordig veel op de weg tegenkomt. Dit komt doordat bakwagens een grote meubelbak hebben waar vaak meer inpast dan in een grote bestelbus.
Mag je in een bakwagen rijden met een B rijbewijs
Bakwagens worden door de bak ook wel gezien als kleine vrachtwagens. Wat bepaald of je in een bakwagen met een B rijbewijs mag rijden ligt aan het gewicht van de bakwagen. Als de bakwagen minder dan 3.500 kg weegt, dan mag je er in rijden met een B rijbewijs. Bij middelzware bakwagen (bakwagens tussen de 3.500 kg & 7.500 kg) heb je een C1 rijbewijs nodig. Bij bakwagens die zwaarder dan 7.500 kg zijn heb je een C rijbewijs nodig.
Soorten bakwagens
In de categorie die wij verkopen (bakwagens tot 3.500kg) vindt je veel verschillende varianten. Om jouw op weg te helpen bij het kiezen van een bakwagen die het meest geschikt is voor jouw werkzaamheden beschrijven wij hieronder de verschillende varianten.
Welke bedrijfswagens worden uitgevoerd als bakwagen?
De meeste bedrijfswagen merken hebben bedrijfswagens die uitgevoerd zijn als bakwagens. Omdat een grote laadruimte vaak de belangrijkste overweging is bij het kiezen voor een bakwagen zijn bij de meeste merken de grootste modellen dan ook vaak uitgevoerd als een bakwagen.
Veelvoorkomende modellen:
- Mercedes-Benz Sprinter
- Iveco Daily
- Volkswagen Crafter
- Renault Master
- Peugeot Boxer
- Opel Movano
- Citroën Jumper
- Ford Transit
- Fiat Ducato
Bakwagens met of zonder laadklep
Bakwagens komen veelal deuren of met een hydraulische laadklep. Bakwagens met deuren zijn vaak populairder bij ondernemers die steeds kleine pakketjes apart in een uit moeten laden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan supermarkt- en pakketbezorgers.
Bakwagens met een hydraulische laadklep zijn weer populairder bij ondernemers die steeds in één keer grote en/of zware ladingen in en uit moeten laden. Dit komt doordat men met een hydraulische laadklep niet steeds zelf alles hoeft te tillen. Zo kan je met een hydraulische laadklep gemakkelijk de lading op de laadklep van de bakwagen zetten en het hydraulische laadsysteem tilt de lading dan voor je naar boven.
Opties
Wil jij een bestelbus met navigatie, cruise control of een extra zitplaats voorin? Het is altijd handig om voor jezelf even te bepalen welke opties jij graag terugziet in je bestelbus. Zo weet je daadwerkelijk of de bestelbus (occasion) die jij online gevonden hebt wel bij jouw past.
Enkel of dubbel lucht?
Ook zijn er bakwagens met enkel of dubbel lucht. Bij enkel lucht heeft de bakwagen gewoon 4 banden (twee voorbanden en twee achterbanden). Bij dubbel lucht heeft de bakwagen 6 banden. Hierbij heeft de bakwagen dan dubbele achterbanden. Een bakwagen met dubbel lucht geeft je meer stabiliteit. Maar door dubbel lucht wordt het totale gewicht van de bakwagen wel hoger. Dit betekent dus dat je door te kiezen voor dubbel lucht wel een lager laadvermogen hebt dan bij bakwagens met enkel lucht.
Enkel of dubbel cabine
Bakwagens komen het vaakst voor met een enkel cabine. In een bakwagen met enkele cabine zijn er vaak zitplaatsen aanwezig voor 2 tot 3 personen met daarachter een grote meubelbak.
Een bakwagen met dubbele cabine heeft achter de voorste zitplaatsen nog een bank met zitplaatsen voor 3 extra personen. Bij een bakwagen met dubbele kunnen er dus in totaal 5 tot 6 personen inzitten. Door de extra zitplaatsen wordt de cabine dus wel +- 1 meter langer. Dit zorgt er dan weer voor dat de meubelbak een stuk kleiner is bij een bakwagen met dubbele cabine.
Wat zijn de afmetingen van een bakwagen?
Bij bakwagens verschillende de afmetingen per voertuig. Dit komt doordat bakwagens in verschillende lengte, breedte en hoogte verhoudingen verkrijgbaar zijn.
Om erachter te komen of de bakwagen groot genoeg is voor jouw (onderneming) bevelen wij je aan om bij onze bakwagens in de beschrijvingen te kijken. Hierin vermelden wij namelijk de exacte afmetingen van de meubelbak. Zo weet je zeker of de bakwagen aan groot genoeg is voor jou!
Andere carrosserievormen
Naast bakwagens vind je bedrijfswagens ook nog in een aantal andere carrosserievormen. Wil je meer te weten komen over een andere carrosserievorm? Bekijk ze dan hier:
Koop of lease?
Weet je nu welke bakwagen het beste bij jouw onderneming past? Dan wordt het tijd om te kiezen voor koop, financial lease, shortlease of operational lease.
Kopen
Als je een bakwagen koopt betaal je in één keer het hele bedrag en ben je direct eigenaar van de bus. Dit is wel een grote investering om in één keer te betalen. Maar zo ben je over het lange termijn wel het goedkoopst uit.
Financial lease
Bij financial lease betaal je de bedrijfswagen af in termijnen. Met deze leasevorm wordt je direct de economische eigenaar en beschik je ook direct over de bedrijfswagen. Daarnaast profiteer je bij financial lease ook van enkele fiscale voordelen:
✓ Je profiteert van aftrekbare BTW en investeringsaftrek
✓ Je mag de auto afschrijven én het gehele btw-bedrag terugvorderen bij de belasting.
✓ Je behoudt je schadevrije jaren en de kilometrage is onbeperkt.
Shortlease
Naast koop en financial lease is het ook mogelijk om een bakwagen te shortleasen. Bij deze leasevorm huur je eigenlijk een bakwagen voor een langere periode. Zo kan je een bakwagen al vanaf 3 maanden tot 2 jaar shortleasen. Bij shortlease wordt je dus geen eigenaar van de bakwagen. Wel wordt bij deze vorm alles voor je geregeld. Zo hoef je zelf geen verzekeringen af te sluiten of extra kosten te betalen voor reparaties en onderhoud. Zo betaal je dus maar 1 vast maandbedrag.
Andriessen Bedrijfswagens biedt zelf alleen de optie voor koop en financial lease. Maar bij ons partnerbedrijf Bestelrent kan je ook gemakkelijk bakwagens uit ons aanbod shortleasen!
Geïnteresseerd in een bakwagen
Heb je een bakwagen occasion gevonden die aan al jouw wensen voldoet? Neem dan gerust telefonisch of via de mail contact met ons op. U bent natuurlijk ook van harte welkom om langs te komen, wij hebben de koffie al klaar staan!
IJsselweg 49,
7061 XV Terborg
0315 323 836